Kelly Oram: V is for Virgin

Modern korunk egyik legnagyobb térnyerője kétség kívül a szexualitás témaköre. Úgy tűnik, hogy a kérdés egyre fontosabbá válik a világ számára, mindenki úgy viselkedik, mintha a 21. századdal felnyitottuk volna a szexet rejtő kis szelencét, és ezt ki kellene használnunk. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet.

Információk a könyvről:
Kelly Oram: V is for Virgin
Kiadó: Bluefields
Megjelenés: 2012
Oldalak száma: 282
ASIN: B00AJUVJN8
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
Amikor Val Jensent lepattintják, amiért úgy döntött, hogy a házasságig megőrzi szüzességét, a csúnya szakítás felkerül a YouTube-ra, ezzel a legújabb internetes szenzációvá változtatva a lányt. Miután napokig cikizik iskolatársai, Val iskolai szintű kampányba kezd, hogy támogatást szerezzen ügyének. Szeretett volna állást foglalni, de sosem álmodott arról, hogy egy egész nemzet keveredhet bele a vitába.

Miután országosan is megkapja a "Virgin Val" (Szűz Val) gúnynevet, a már amúgy is mozgalmas élete vadul kipörög az ellenőrzése alól, mikor a rosszfiú Kyle Hamilton, a népszerű Tralse együttes énekese úgy dönt, hogy a lány önmegtartóztatását személyes kihívásnak tekinti. Hogy maradhat egy lány hű önmagához, mikor az év legszexibb férfija mindent megtesz, ami csak hatalmában áll, hogy megnyerje őt?


Véleményem:
Korábban már olvastam könyvet Kelly Oramtól, ezért mikor az Amazonon belefutottam a V is for Virgin ingyenes kiadásába, azonnal le is csaptam rá. Némi újraélesztéssel és leporolással még az alkalmazást is telepíteni tudtam az ősöreg, lassúcska kis tabletünkre, így egy hosszú hétvége alatt el is olvashattam az egész történetet.

Regényünk főhőse Valerie Jensen, aki az első fejezetben éppen születésnapját ünnepli a barátjával, viszont gond adódik abból, hogy a fiú szeretne lefeküdni a lánnyal, akinek esze ágában sincs elveszíteni szüzességét. Valerie ugyanis örökbefogadott gyerek, akiről édesanyja azért volt kénytelen lemondani, mert túl fiatal volt lánya születésekor, és felelőtlensége miatt az apa nevét sem tudja. A fiú persze dühös lesz, és szakít vele, majd másnap az iskola ebédlőjében lefolytatott veszekedésük során Valerie szó szerint világgá kürtöli véleményét. Az incidens videóra vétele után hamar híre jár a dolognak, a hab a tortán pedig, hogy a lány és barátnője, Cara még aznap megismerkednek egy Tralse nevű fiúbandával, és annak igencsak jóképű tagjaival.

Általam készített montázs a könyvhöz :)

A banda énekese, Kyle ugyanis odáig van Valért, amit nem is titkol. Ha ez nem volna elég, a levegő is folyton szikrázik körülöttük. Mindeközben Valerie azonban úgy dönt, hogy kiáll véleménye mellett, és valóságos kampányt hoz létre, méghozzá V is for Virgin (Sz mint Szűz) néven, a befolyt összegből pedig a témához kapcsolódó alapítványokat és szervezeteket támogat. Idővel persze akadnak követői és gyűlölői is szép számmal, ahogyan az események is folyton nem várt fordulatot vesznek.

Elmondom Nektek, mi olyan jó ebben a regényben: az egyszerűség álcája mögé bújva szórakoztat. Így átgondolva, egyszerűnek tűnik az egész: egy hétköznapi lány nem hétköznapi kalandba keveredik, és mi végigkövethetjük, hogyan kezeli ezt a helyzetet. Egy picit mégis olyan volt olvasni ezt a könyvet, mint egy útvesztőben bóklászni: tudtam, hogy többféle kimenetel lehetséges, de fogalmam sem volt róla, hogy az írónő melyik irányt választja majd. Hát nem éppen ez az, amitől egy ifjúsági regény izgalmassá válik? Nagyon tetszett, ahogyan Kelly játszadozik velünk: elhiteti veled, hogy a könyvben történt valami tök klisé dolog, azután legnagyobb meglepetésedre az egészet feloldja. Éppen ez az, amitől a végén a legtávolabb áll az egész: a kiszámíthatóság.

Az írónő által közzétett idézet a műből (Forrás)

Van még valami, ami miatt csak ajánlani tudom ezt a regényt: a kérdések, amiket feszeget. Nem tudom, hogy hányan vettétek észre, de sajnos elég sok könyvben mozog a párkapcsolat az „összejönnek, csókolóznak, lefekszenek, összevesznek, kibékülnek, és így tovább” síkon, az embernek pedig már elege van belőle, hogy a szüzességet néhol értéktelen, sőt éppen ellenszenves semmiségként kezelik. Ez a nézőpont is megjelenik a könyvben, Valerie oldalával átellenben. Szerintem igenis fontos, hogy a lányok merjenek kiállni magukért, és ne szégyelljék azt, ha még nem feküdtek le senkivel, hiszen ők ettől egyáltalán nem válnak kevesebbé, sőt! Nagyon jó, hogy van végre egy könyv, ami ezt az üzenetet közvetíti, ráadásul olyan gyönyörű csomagolásban, amin az ember öt percig gondolkozik, vajon tényleg érdemes-e felbontania? Elárulom: érdemes.

A komoly téma köré ugyanis szellemes, szórakoztató kis csomagolás került, klassz szereplőkkel, vonzó pasikkal és olyan élethelyzetekkel, melyekről az ember tényleg elhiszi, hogy megtörténhet. Ó, majdnem elfelejtettem: a nyelvezete könnyebb, mint Alex Flinn könyveinek, így szerintem ideális az „első angolul olvasott könyvem” szerepkör betöltésére. Olvasásra fel! ;)

u.i.: Szurkoljatok, hogy jövőre megjelenjen a könyv magyarul a Móra Kiadó gondozásában, és minél többen elolvashassák! :)

7 megjegyzés:

  1. Szia!Be tudnád linkelni az amazonról azt az ingyenes verziót mert nekem csak az első három fejezetet adja ki ...:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az amazonról csak megvenni tudod, de ha írsz nekem az sz.niki413@gmail.com email címre, akkor el tudom küldeni neked pdf-ben :)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Szia! Nem tudom, hogy mennyi időd van, de ha esetleg írnék neked, akkor nekem is el tudnád küldeni a pdft-et? Előre is köszi a választ! :)

      Törlés
    4. Szia! Nem tudom, hogy mennyi időd van, de ha esetleg írnék neked, akkor nekem is el tudnád küldeni a pdft-et? Előre is köszi a választ! :)

      Törlés
  2. Elkuldened kerlek nekem is a konyvet pdf-ben?

    VálaszTörlés
  3. Szia. Ennek a könyvnek keresnem a 2ik részét. Tudsz segíteni akar angolul is érdekelné:)

    VálaszTörlés