Sophie Kinsella: Segítség, kísértet!

Mi történik, ha egy igazán szórakoztató könyveket író hölgy arra adja a fejét, hogy belecsempésszen némi természetfelettit is az addig csupán valóság szintjén mozgó történeteibe? Nos, valami igazán elbűvölő dolog, amire érdemes időt szánni.

Információk a könyvről:
Sophie Kinsella: Segítség, kísértet!
Eredeti cím: Twenties Girl
Kiadó: Kelly Kiadó
Megjelenés: 2011 (eredeti 2009)
Oldalak száma: 428
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789633350010
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
Amikor Larát egy nap felkeresi nagymamája nővérének szelleme, a húszas éveiben járó vagány csaj egy pillanatra úgy érzi: megtébolyodott. Semmilyen racionális magyarázatot nem talál a történtekre, azt pedig mégsem érzi normálisnak, hogy egy kísértettel társalogjon. Sadie néni szelleme azonban nem foglalkozik Lara aggályaival, fontos feladatot bíz rá: meg kell keresnie rég elveszett nyakláncát, különben soha nem lelhet végső nyugalmat.
Az eleinte nem kívánt barátság, azonban mind kedvesebbé válik Lara számára, és ahogy egyre több időt tölt a kísértet-nénikével, úgy válik mind izgalmasabbá az élete…
Vajon mit tanulhat egymástól két különböző korból származó, de nagyjából egyidős fiatal lány? Mi a célravezetőbb módszer: görcsösen vágyakozni a szerelem után vagy nyugodtan megvárni, amíg ránk talál?


Véleményem:
Ezzel a könyvvel először a Tudásközpontban futottam össze, mikor kivettem a Boltkóros-sorozat első kötetét angolul. Ott szerepelt ugyanis egy gyönyörű borítóval ellátott példány, ám nem mertem kivenni, mert nem tudtam, vajon ez is egy sorozat része-e. Aztán később rájöttem, hogy magyarul is megjelent, ráadásul olyan sokan olvasták már, hogy új kötést kapott. Ezt biztató jelnek vettem, és úgy döntöttem, ideje sort kerítenem rá.

A történet főszereplője Lara Lington, a család fekete báránya. Sophie Kinsellától már megszokhattuk, hogy főszereplői gyakran tetszelegnek a szerepben, ahogyan azt is, hogy szeretnek dolgokat elferdíteni a család előtt. Így van ez Larával is, akinek élete összeomlóban van: a barátja szakított vele, karrierje elég bizonytalan irányt vesz, ráadásul fogalma sincs, mit hoz a holnap. Mindez azonban megváltozik, amikor meghal nagymamájának nővére, és a család elmegy a temetésre. Ott ugyanis Lara megismerkedik a nő szellemével, Sadie-vel, aki cseppet sem öreg, sőt, a húszas éveiben járó, lélekben is a húszas években ragadt szellem.

Lara természetesen elég kínos helyzetbe kerül, hiszen egyedül ő tud társalogni a lánnyal, aki mindenáron rá akarja venni, hogy segítsen neki megtalálni a kedvenc szitakötős nyakláncát. Így indul útjára Lara, és  kezdetét veszi egy igazán szívet melengető kaland. Miközben szép lassan összeállnak a nyomozás kirakósának darabkái, Sadie is igyekszik Lara segítségére lenni, valamint arra kéri, hogy „éljen helyette” is, például tanuljon meg charlestont járni, vagy öltözzön az 1920-as évek divatja szerint.

Így képzelem el a két főszereplőt, Sadiet és Larát (hasonlót ide kattintva készíthetsz)
Ha azt mondom, hogy ez a könyv igazi élmény volt, nem hazudok. Csak úgy faltam az oldalakat, az írónő ezúttal sem lőtt mellé: tökéletesen eltalálta azt a pontot, ahol a kínos szituációk, a humor, a kaland, és a rejtély egy aranymetszésben találkoznak, és ezzel tartja fent az olvasó figyelmét. Emlékszem, még este a buszon, félhomályban is gyorsan elővettem a táskámból, hogy ha csak arra a tíz percre is, de belecsöppenhessek a világába.

A legjobban az tetszett benne, hogy a korábbiakhoz képest nem volt kiszámítható a történet, legalábbis számomra. Engem egészen meglepett a végkifejlet, és nagyon tetszett, hogy most a természetfeletti mellett kicsit a történelemmel is játszott, igazán feldobta az összképet. Lassan kezdem úgy érezni, hogy Sophie Kinsella könyveivel nem lőhet mellé az ember!

Ajánlom azoknak, akik egy aranyos, szerethető és megható kis történetet keresnek, és a humoros helyzetekért cserébe hajlandóak eltűrni, ha a szereplő egyszer-kétszer kínos helyzetben találja magát. Azoknak is érdemes vele megpróbálkozni, akiknek például Boltkóros-sorozat nem nyerte el a tetszését, mert a hasonlóságok ellenére érezhetően más kaliberű volt ez a regény. Kíváncsiak lettetek, hogyan lehet egy nyaklánc köré egy egész történetet kanyarítani? Olvassátok el ezt a könyvet, és megtudjátok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése