Joseph Delaney: A Szellem inasa (Wardstone krónikák 1.)

„Ahogy anyám is mondta, soha nem tudja meg az ember, hogy mire képes, amíg nem próbálja ki.”

Információk a könyvről:
Joseph Delaney: A Szellem inasa
Eredeti cím: The Spook's Apprentice
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2008 (eredeti 2004)
Oldalak száma: 208
Fordító: Mezei Gábor
ISBN: 9789632450117
Megrendelhető ide kattintva.
Moly-adatlap elérhető ide kattintva.

Fülszöveg:
– Sokakat fogadott fel a Szellem, de igen kevesen töltötték le az idejüket – mondta anyám –, és akik kitanulták a mesterséget, a nyomába se érnek. Sebezhetők, gyengék vagy gyávák. Furcsa utat járnak. Elfogadják a pénzt, de alig dolgoznak meg érte. Úgyhogy már csak te maradtál, fiam. Te vagy az utolsó reménysugár. Valakinek muszáj megtenni. Valakinek szembe kell szállnia a sötétséggel. És te vagy az egyetlen, aki képes rá.
Thomas Ward egy hetedik fiú hetedik fia, és a helyi Szellem felfogadja inasnak. A munka kemény, a Szellem tartózkodó, és sokan buktak már meg előtte. Thomasnak meg kell tanulnia elűzni a kísérteteket, megfékezni a boszorkányokat, és koboldot kötni. De mikor csapdába csalják, borzalmas dolgok történnek…


Véleményem:
A Szellem inasával akkor találkoztam először, mikor évekkel ezelőtt rátaláltam egy Seventh Son (A hetedik fiú) című filmre, és felkeltette az érdeklődésem. Kis utánanézéssel leltem rá a könyvre, és örömmel nyugtáztam, hogy nemcsak egy egész sorozat első könyve, de a Könyvmolyképző gondozásában meg is jelent. Ahogy az lenni szokott, feltettem a kívánságlistámra, majd idén jutottam el addig, hogy végre elolvashassam. Bizton állíthatom: nem csalódtam.

Ben Barnes mint Thomas J. Ward (x)
A történet főhőse egy fiatal fiú, aki a Thomas Jason Ward nevet viseli, és egy hetedik fiú hetedik fia. Ez azért érdekes, mert ebben a világban az ilyen emberek különleges, természetfeletti képességekkel rendelkeznek, mely alkalmassá teszi őket arra, hogy kitanulják a Szellem szakmáját. Ez ugyan elég fontos állás, de sok veszélyt is rejt magában, Thomas édesanyja mégis biztos benne, hogy fiának ezt az utat kell bejárnia életében. A jelenlegi Szellem, John Gregory már régóta keresi méltó utódját, ám mivel még nem járt szerencsével, a fiú édesanyja kérésére lehetőséget ad Tomnak is. Így hagyja ott a fiú szeretett otthonát, és útra kel a Szellemmel, hogy néhány hátborzongató próba kiállása után megkezdhesse tanulmányait.

A regény egyik erőssége talán a valósághű, mégis sötéten megálmodott fantasy világ. Hiszen a Szellem állása nemcsak azért jó dolog, mert rögtön felkapjuk rá a fejünket, hanem azért is, mert ezáltal számtalan különleges lényt kapunk egyetlen regényben, ami a fantasy kedvelőinek olyan, mint egy svédasztalos reggeli, ahol minden finomságból akad egy kevés. Egy biztos: boszorkányok, koboldok és lidércek még nem voltak ilyen félelmetesek, és némely megfogalmazástól garantáltan végigfut a hideg a hátadon. Eszembe is jutott, hogy gyerekként valószínűleg ettől is féltem volna sötétben közlekedni, mint egy másik történettől, amit egyébként imádtam (tehát semmilyen rossz hatással nem volt rám). Joseph Delaney a maga stílusával valahogy pont elkapja azt a pontot, mellyel enyhén ijesztget, mégis gördülékenyen halad előre, így nem is csoda, hogy hirtelen arra eszmélsz: egy-két óra alatt elolvastad a könyvet.

Ha éppen egy nagyon jó fantasy regényt keresel, ami nem az unalomig csattogtatott klisékből áll és még szórakoztató is, ne keress tovább: olvasd el A Szellem inasát! ;)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése